MERSÝN’DE FÝN BALÝNASI ÝSKELETÝ BÝRLEÞTÝRÝLÝYOR
Mersin’de 4 yýl önce ölen ve müze bahçesine gömülen 16 metrelik Fin balinasýnýn heyecanlý bir çalýþmayla bir haftada çýkarýlan büyüklü küçüklü bine yakýn kemiði, þimdi tek tek yapýþtýrýlarak yeniden bir araya getiriliyor.
Mersin Körfezi’nde 4 yýl önce bir deniz aracýnýn çarpmasý sonucu ölen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Yeniþehir Kampüsü Deniz Canlýlarý Müzesi bahçesine gömülen yaklaþýk 16 metrelik Fin balinasýnýn kemiklerinin çýkarýlmasý yaklaþýk bir haftada tamamlandý. ‘Balinanýn Sessizliði Bilime Dönüþüyor’ projesi kapsamýnda yürütülen keþif kazýsý çalýþmalarýnda, þimdi dev iskeletin en kritik aþamasý olan yapýþtýrma ve birleþtirme sürecine geçildi. Kazý sýrasýnda kýrýklarla birlikte yaklaþýk bine yakýn kemik parçasýna ulaþýldý. Bu parçalar müzenin önünde kurulan büyük çadýrýn altýnda tek tek temizlenerek, numaralandýrýlýyor ve doðru anatomik noktalarýna yerleþtirilerek yapýþtýrýlýyor.
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile üniversiteden projeye katýlan öðrenciler, dev balinanýn iskeletini yeniden bir bütün haline getirmek için titiz bir çalýþma yürütüyor. Balinanýn çok sayýda kýrýða sahip olmasý nedeniyle sürecin oldukça zahmetli ilerlediðine vurgu yapan Prof. Dr. Deniz Ayas, yüzlerce parçanýn doðru eþleþmeyle bir araya getirilmesinin yoðun emek gerektirdiðini söyledi. Ayas, hedeflerinin Nisan-Mayýs aylarýna kadar tüm iskeleti birleþtirerek müze bahçesinde bütün halinde sergilemek olduðunu ifade etti.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA


